Deze website gebruikt cookies en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website om deze te analyseren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie en advertenties te zien krijgt. Door hiernaast op akkoord te klikken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.
Net zoals mensen hebben katten speciale voorzorgsmaatregelen nodig bij heet en zonnig weer.
Verbranding, uitputting door hitte en uitdroging door een tekort aan vocht kunnen ontstaan, zowel bij binnen- als bij buitenkatten. Katten houden van warmte, maar hoe warmer het wordt, des te groter de kans op warmte gerelateerde aandoeningen.
Witte katten of katten met witte oren en een wit hoofd zijn extra gevoelig voor zonnebrand. Smeer hun oren en hoofd in met een zonnebrandcrème met hoge beschermingsfactor, omdat u er niet zeker van kan zijn dat ze in de schaduw blijven. Als de zon het sterkst is, is het het beste om de kat binnen te houden om verbranding te voorkomen.
Bij extreme warmte kunt u een zonnesteek bij uw kat voorkomen door haar binnen te houden in een koele kamer. U kunt haar vacht ook vochtig maken met behulp van een vochtige doek; daarnaast kunt u haar met haar voeten in een bak met koel water zetten of en koude kompres onder haar nek binden. Meestal zal een kat dit echter niet zo waarderen…
Eventueel kunt u een kersenpitkruik invriezen, in een handdoek te wikkelen en deze op haar slaap- of rustplaats te leggen, zodat ze een koele plek heeft. De pitten zullen zich automatisch aan haar lichaam aanpassen.
Als u vermoedt dat uw kat oververhit is, dan herkent u dit aan onderstaande eerste symptomen:
Als uw kat één van bovenstaande symptomen vertoont, laat haar dan zo snel mogelijk afkoelen door haar in lauw water onder te dompelen (niet de kop) en haar in natte doeken te wikkelen. Ga vervolgens direct met haar naar de dierenarts omdat, in extreme gevallen, een oververhitting fataal kan zijn.
Uitdroging kan snel voorkomen, dus zorg ervoor dat er voldoende water op verschillende plekken in en rondom het huis te vinden is. Vergeet niet om bijtijds water bij te vullen. Sommige katten drinken minder bij warm weer, maar u kunt ze stimuleren om meer te drinken door bijvoorbeeld een ijsklontje in het water te doen en het water regelmatig te verversen.
Katten die binnen leven kunnen worden beschermd voor de volle zon door bijvoorbeeld de gordijnen dicht te houden, luxaflex of lamellen dicht te laten of de zonwering buiten uit te klappen. De zon warmt gedurende de dag een huis snel op. Zorg er in ieder geval voor dat er minimaal één ruimte is waar de gordijnen dicht zijn en er voldoende schaduw te vinden is. De badkamer met koele plavuizen is vaak een fijn koel plekje om te gaan liggen. Hierdoor blijft de kamertemperatuur langer lager en geeft u uw kat extra bescherming tegen de warmte en de zon.
Copyright © Dierenkliniek Zamenhofdreef | Webdesign: Studio EVG - Eveline van Ginneken