Deze website gebruikt cookies en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website om deze te analyseren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie en advertenties te zien krijgt. Door hiernaast op akkoord te klikken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.
Om hun territorium af te bakenen en om buitenstaanders duidelijk te maken dat ze ergens wonen of dat iets wordt beschouwd als hun eigendom, markeren konijnen op verschillende manieren:
Een probleem dat regelmatig voorkomt is dat een konijn zijn mens aanvalt als die hem wil voeren of uit de kooi wil halen. Een konijn is van nature een dier met een territorium. Dat zal hij over het algemeen tegen andere konijnen beschermen, zeker in de paartijd. Vrouwtjes doen dit ook, vaak even fanatiek als mannetjes.
Wat veel gebeurt is dat mensen een jong konijn aanschaffen in een winkel en er een mooi hok bij kopen. Dat hok wordt neergezet, het konijn gaat er in en soms wordt er nog een ren bij gemaakt waarin het konijn een paar uur per dag los mag lopen.
Wanneer het konijn ouder wordt en de geslachtsrijpe leeftijd nadert, gaat het zijn territorium verdedigen. Vaak is het aangeschafte dwerg/hangoortje met een maand of zes een kilo of 3-4, zodat het verdedigen angstaanjagend kan zijn. Het konijn kan op je afspringen en tegelijkertijd met zijn voorpoten slaan en meteen daarna nog bijten. Je schrikt je een hoedje en kijkt de volgende keer wel beter uit. Niemand zal het in zijn hoofd halen een bot van een volwassen ongetrainde herder af te pakken. Iedereen zal zijn of haar kinderen waarschuwen geen vreemde honden te aaien als er geen eigenaar bij is, en de kat niet te treiteren of de hond niet te vervelen als die aan het eten zijn. Maar als een konijn zijn territorium verdedigt, vindt men dat de fout bij het konijn ligt en niet bij de indringer. Toch is het voor een konijn net zo normaal om terug te slaan als van de kat om uit te halen als je aan zijn staart trekt om van de hond om te happen als je zijn bot wil afpakken.
Wat in ieder geval niet helpt is straffen van een konijn dat aanvalt. Het doet niets anders dan wat voor hem natuurlijk is, namelijk een indringer verjagen. Als je hem daarvoor een tik zou geven, zal hij zich vaak de volgende keer nog feller verdedigen: immers, een indringer die wil vechten moet je partij geven.
(bron: www.knagers.nl)
Copyright © Dierenkliniek Zamenhofdreef | Webdesign: Studio EVG - Eveline van Ginneken