Deze website gebruikt cookies en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website om deze te analyseren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie en advertenties te zien krijgt. Door hiernaast op akkoord te klikken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.
Wilt u uw hond laten steriliseren of denkt u er nog over na? Sterilisatie bij een hond houdt in dat een hond onvruchtbaar gemaakt wordt en dat de teef ook geen last meer heeft van periodes waarin ze loops kan worden.
Na de sterilisatie is het ook niet meer mogelijk voor de teef om een nestje puppy’s te krijgen. Er zijn meerdere redenen om je hond te laten steriliseren: de teef zal niet meer loops worden en de kans op baarmoederontsteking of melkkliertumoren neemt af.
Je hoort veel verhalen over sterilisatie bij de hond, maar soms kloppen die verhalen niet helemaal. Hier zetten we de feiten over sterilisatie bij honden voor u op een rij zodat u zelf de juiste beslissing kunt nemen. Voor meer informatie en/of advies kunt u altijd contact met ons opnemen.
De termen castreren en steriliseren worden beiden gebruikt voor het onvruchtbaar maken van een dier. Steriliseren betekent het afsluiten van de eileiders of zaadstrengen. Castreren betekent het verwijderen van eierstokken of teelballen. De term steriliseren van een teef wordt algemeen gebruikt. In de praktijk worden altijd de eierstokken verwijderd. Eigenlijk heet dit dus castratie.
Kynologisch is men niet zo blij met al te vroeg steriliseren van teefjes. Met name rassen die te kampen hebben met een (te) kleine populatie verliezen daardoor te veel "fokmateriaal".
De ingreep kan het beste plaatsvinden als de baarmoeder van de teef in een rustfase zit. Hormonen hebben allerlei werkingsmechanismen, o.a. zwelling van de baarmoeder en bloedvaten er naar toe. De kans op complicaties van de ingreep is kleiner als de hond zo min mogelijk onder invloed van de vrouwelijke geslachtshormonen staat. Rond de 100 dagen na de loopsheid wordt gezien als het optimale moment, dus dat is 3 a 4 maanden na het einde van de loopsheid.
Een goede voorbereiding voor een ingreep onder narcose begint een dag van tevoren bij de eigenaar thuis. De dag voor de narcose mag de hond vanaf een door je dierenarts op te geven tijdstip geen eten meer hebben maar wel zo veel water als ze wil. De volgende ochtend laat je je hond nog even goed uit voordat je haar bij de dierenarts brengt.
Meestal kun je je hond 's morgens brengen en 's middags weer ophalen. De hond wordt eerst onderzocht en als alles goed is onder narcose gebracht. De hond krijgt al voor de operatie pijnstilling, zodat deze na de operatie optimaal werkt. Bij de operatie wordt de buik geopend via de middellijn. De eierstokken worden verwijderd en de baarmoeder bekeken. Alleen als deze er afwijkend uitziet wordt de baarmoeder verwijderd. Hierna wordt de wond gehecht. Dat kan onderhuids zijn, zodat aan de buitenkant geen hechtingen zichtbaar zijn, of bovenhuids.
De hond zal na de ingreep twee weken beslist niet mogen zwemmen en ook qua beweging moet het rustig weer worden opgebouwd.
Copyright © Dierenkliniek Zamenhofdreef | Webdesign: Studio EVG - Eveline van Ginneken