Deze website gebruikt cookies en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website om deze te analyseren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie en advertenties te zien krijgt. Door hiernaast op akkoord te klikken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.
Het voelt voor veel mensen misschien wat onnatuurlijk om een gezond konijn te laten steriliseren maar toch is ons advies om een voedster te laten steriliseren als er geen wens voor een nestje is.
De redenen hiervoor lichten wij graag toe.
Konijnen komen in de puberteit wanneer ze tussen de 3 en 9 maanden oud zijn. In de puberteit maakt het konijn enorm veel geslachtshormonen aan. Hierdoor kan het konijn zich anders gaan gedragen: onrust, slopen en humeurig gedrag komen dan vaak voor. Ook kan territoriaal gedrag, zoals overal plassen, stinkend keutelen en agressie, worden gezien. De puberteit kan enkele maanden duren. Vaak neemt het gedrag hierna weer af, als dit niet het geval is kan sterilisatie een oplossing zijn. Sterilisatie kan een oplossing zijn voor dit ongewenste gedrag. Een gesteriliseerde voedster is dan ook makkelijker te koppelen aan een ander konijn. Daarnaast is er geen risico meer op ongewenste dracht na sterilisatie.
Buiten de voordelen die sterilisatie op het gedrag van de voedster kan hebben zijn er ook nog een aantal erg belangrijke medische voordelen. Bij 50% tot zelfs 80% van de voedsters ouder dan 4 jaar ontstaat baarmoederkanker. Meestal betreft dit een kwaadaardige tumor. Indien de tumor tijdig verwijderd wordt kan een konijn genezen. Echter, een baarmoedertumor bij het konijn zaait snel uit. Sterilisatie op jongere leeftijd voorkomt deze aandoening.
Door te steriliseren worden ook andere aandoeningen van de eierstokken en baarmoeder voorkomen, zoals baarmoederontsteking en cysten. Daarnaast neemt de kans op zowel goedaardige als kwaadaardige melkkliertumoren af na sterilisatie.
Na sterilisatie zal schijnzwangerschap niet meer optreden. Tijdens een schijnzwangerschap zal het lichaam van een konijn zich klaar gaan maken op een nestje konijntjes terwijl ze niet zwanger is. Er treden hierbij dezelfde symptomen op als bij een normale zwangerschap: de voedster gaat een nestje bouwen en zichzelf kaal plukken, de melkklieren kunnen vergroten en het nest zal agressief worden verdedigd. Schijnzwangerschap veroorzaakt veel stress voor zowel de voedster als hokgenoten. De kans op schijnzwangerschap kan alleen worden voorkomen door sterilisatie.
Vanwege de vele medische voordelen en de vaak positieve uitwerking op het gedrag van de voedster is ons advies om uw voedster te laten steriliseren als er geen wensen zijn om later een nestje te krijgen. De ideale leeftijd om deze ingreep te laten uitvoeren is tussen 6 maanden en een jaar leeftijd. U kunt hiervoor een afspraak maken via de website of door te bellen.
Copyright © Dierenkliniek Zamenhofdreef | Webdesign: Studio EVG - Eveline van Ginneken