Deze website gebruikt cookies en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website om deze te analyseren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie en advertenties te zien krijgt. Door hiernaast op akkoord te klikken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.
Hersenwerk stimuleert alle zintuigen van de hond. Daarnaast moeten ze creatief zijn, want 'hoe krijg ik dat brokje of speeltje nu het snelst te pakken? Daarbij leert de ene hond sneller dan de andere.
Hieronder volgen enkele voorbeelden hoe u de hersens van uw hond aan het werk kunt zetten:
Het basisprincipe is eenvoudig. Leg iets lekkers, speelgoed of een speurobject onder een beker, bakje of deksel. De hond mag bedenken hoe hij dat eronderuit krijgt.
Dat lijkt een simpele puzzel, maar de vorm en het formaat van het bakje bepalen de moeilijkheid. Een recht, hoog bakje valt sneller om dan een taps gevormd, halfrond of breed bakje. Sommige bakjes zijn om te gooien, anderen moeten opgepakt worden.
Voor de beginnende hond, kunt u dus het beste starten met wat lekkers, speelgoed of een speurobject onder een redelijk rechte beker, die vrij gemakkelijk omvalt. De meeste honden hebben dit vrij snel door. Dan kunt u gaan zoeken naar bekers en bakjes, waarbij uw hond beter zijn best moet doen of zelfs een andere techniek moet gebruiken. Om het helemaal spannend te maken kunt u de bakjes en bekers ook nog in een grotere doos, bak of schaal zetten.
Er zijn duizenden variaties denkbaar met dit thema, experimenteer gerust, maar denk aan de veiligheid van je hond en dat hij niet gefrustreerd raakt.
Bij deze techniek verstop je iets lekkers of een speeltje onder en tussen kleine voorwerpen. Honden worden niet erg moe hiervan, maar dit spel zorgt voor heel veel plezier en ontspanning.
De ballenbak is het bekendste voorbeeld van een puzzel in deze categorie. Je kunt ook superleuke puzzels doen met het zoeken tussen herfstblaadjes, een doos vol proppen papier, enveloppen, kleine doosjes, wc-rollen en veel meer.
Laat je fantasie de vrije loop en maak ook eens een puzzel van materiaal wat nieuw is voor je hond. Zo stimuleer je gelijk zijn zenuwstelsel en vergroot je het zelfvertrouwen van je hond.
Meestal gebruiken we een oude handdoek of lapje stof om het trucje aan te leren. We werken met kleine stapjes. Begin met een lekker brokje onder een van de hoeken van een lapje textiel. Leg steeds een extra brokje achter het eerste zodat je hond zijn neus steeds verder onder het doekje steekt. Bouw dit op tot je 5 tot 10 brokjes op een rijtje hebt liggen. Na een paar keer oefenen met een rijtje brokjes, ga je aan de voorkant (bij het begin dus) steeds een brokje minder leggen, totdat je slechts een brokje overhoudt midden onder het lapje.
Let op: Als je hond gaat slopen, gaat u te snel met opbouwen! Met dit spel kan je veel variëren in het formaat van je lapje, het soort stof, de hoeveelheid lapjes en plaats waar de snoepjes liggen.
Veel puzzelplezier!
Copyright © Dierenkliniek Zamenhofdreef | Webdesign: Studio EVG - Eveline van Ginneken