Deze website gebruikt cookies en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website om deze te analyseren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie en advertenties te zien krijgt. Door hiernaast op akkoord te klikken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.
Schrokken is het te gulzig en te snel eten; een eigenschap die vervelende gevolgen kan hebben. Maar wat zijn de gevolgen van schrokken? Hoe kunt u het proberen te voorkomen?
Als pups of kittens in een nest uit één bak gevoerd worden moeten ze snel zijn voordat broertjes of zusjes de bak voor hun neus leegeten. Ook op latere leeftijd kun je zien als er meerdere dieren tijdens het eten aanwezig zijn en de hond of kat “bang” is dat een ander dier zijn voer wil opeten.
In een kennel of asiel is het moment van eten krijgen vaak het hoogtepunt van de dag en storten sommige dieren zich als een bezetene op hun voerbak om hun eten naar binnen te schrokken. Met name bij honden die langdurig in een prikkelarme omgeving zijn verbleven, kan het schrokken onderdeel van het gedrag zijn geworden.
Schrokken heeft een nadelige invloed op de spijsvertering, omdat de brokken vaak heel in de maag terecht komen. Ook kan de hond tijdens het schrokken lucht naar binnen happen wat winderigheid als gevolg kan hebben. Ook voor het gebit is het beter als de hond of kat goed op de brokken kauwt. Schrokken kan bij honden ook leiden tot een maagtorsie. Hierbij draait de maag in de buikholte om zijn as, waardoor de aan- en afvoerweg wordt geblokkeerd terwijl de vertering (gasvorming!) doorgaat.
Raadpleeg direct een dierenarts als je verschijnselen ziet als speekselen, braakneigingen terwijl er niks uit komt en zwellen van de buik. Een maagtorsie is levensbedreigend en vereist met spoed deskundige hulp.
Schrokgedrag is lastig af te leren, maar relatief eenvoudig te beperken.
Copyright © Dierenkliniek Zamenhofdreef | Webdesign: Studio EVG - Eveline van Ginneken