Deze website gebruikt cookies en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website om deze te analyseren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie en advertenties te zien krijgt. Door hiernaast op akkoord te klikken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.
Blaasontsteking en blaasstenen komen veel voor bij katten. Dus plast uw kat regelmatig kleine beetjes, kost het plassen extra moeite, zit er bloed bij de urine of plast de kat buiten de bak, dan is het mogelijk dat ze een blaasprobleem heeft.
Je zou denken dat een blaasontsteking ontstaat door een bacterie, maar bij katten is dit zelden het geval. Vaker is er bij de kat sprake van blaasgruis/blaasstenen of spelen factoren als te weinig drinken, stress, overgewicht te weinig lichaamsbeweging en niet vaak genoeg naar de bak gaan een rol.
Als uw kat aan deze aandoening lijdt, kan het zijn dat hij of zij vaak en met grote inspanning probeert te plassen. Vaak gaat dit gepaard met bloed in de urine en met plassen op ongewenste plaatsen, buiten of naast de kattenbak. Dit kan een terugkerend probleem zijn bij zowel poezen als katers van alle leeftijden. De aandoening is extra vervelend en duidelijk bij katers, omdat het kan leiden tot een verstopping van de urinewegen waardoor de kat niet meer kan plassen, wat tot een levensgevaarlijke toestand leidt!
Vaak voorkomende tekenen van FLUTD zijn:
NB: Als uw kater veel moeite heeft met plassen, kan dit worden veroorzaakt door een verstopping van de urinewegen. Als u twijfelt of dit het geval is, neem dan onmiddellijk contact op met ons. De kat is dan een spoedpatiënt en zonder snelle hulp kan hij sterven.
Tip: katten die zelf hun eten gaan zoeken hebben minder last van FLUTD.
Copyright © Dierenkliniek Zamenhofdreef | Webdesign: Studio EVG - Eveline van Ginneken