Deze website gebruikt cookies en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website om deze te analyseren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie en advertenties te zien krijgt. Door hiernaast op akkoord te klikken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.
Een kat kan niet met woorden vertellen of en waar hij/zij pijn heeft.
Zij zeggen het met hun lichaamstaal. Net als bij mensen is pijn een waarschuwingssignaal van het lichaam, om eventuele (verdere) verwonding te voorkomen. Daarom is het belangrijk te begrijpen hoe een dier reageert op pijn.
Acute pijn zal niemand ontgaan. Het dier zal direct terugtrekken en gillen, krijsen of uithalen. Deze reactie is een onbeheerste reflex op heftige pijn.
Op doffe, chronische pijn reageert een dier zelden opvallend of heftig: hij zal hooguit sneller ademen, trillen of knarsetanden.
Ieder dier is verschillend en gedraagt zich anders. Katten staan dicht bij de natuur en als je zwakte toont ben je over het algemeen het haasje op de ladder van de evolutie.
Soms gaan katten door pijn of omdat ze zich niet lekker voelen minder eten en drinken waardoor ze afvallen.
De laatste jaren is veel onderzoek gedaan naar het vóórkomen van gewrichtsproblemen bij katten. In tegenstelling tot honden, zullen katten niet snel laten merken dat ze last hebben van hun gewrichten. Echter uit onderzoek is gebleken dat 65% van de oudere katten in min of meerdere mate last heeft van artrose.
Verder zijn er uiterlijke kenmerken die op pijn kunnen duiden. De vacht kan dof en warrig worden door pijn en stress. Katten poetsen zich minder, ook omdat ze door stramheid er niet goed meer bij kunnen.
Copyright © Dierenkliniek Zamenhofdreef | Webdesign: Studio EVG - Eveline van Ginneken