Deze website gebruikt cookies en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website om deze te analyseren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie en advertenties te zien krijgt. Door hiernaast op akkoord te klikken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.
Een maagtorsie of maagdraaiing is altijd een spoedgeval! Het komt voornamelijk voor bij grote hondenrassen, en vooral rassen met een diepe borstkas.
Dit wil niet zeggen dat een poedel of pekinees geen maagtorsie zou kunnen krijgen. Het komt alleen veel minder voor. Ook als een hond in kortere tijd is vermagerd ontstaat er meer ruimte in het lichaam waardoor een maagdilatatie of -torsie gemakkelijker zou kunnen voorkomen.
Als een hond te veel in een keer eet, iets verkeerds eet of bij te veel beweging direct na de maaltijd kan er een grote gasontwikkeling ontstaan in de maag. De maag zal plaatselijk uitzetten en wordt een soort ballon. Dit noemen ze een maagdilatatie. Bij een dilatatie is de kans op een draaiing groot, maar het hoeft niet altijd.
Het gevaar schuilt hierin dat de maag kan dan om zijn as kan draaien waardoor de in- en uitgang van de maag worden dichtgedrukt (als bij uitwringen van wasgoed). Ook de bloedcirculatie wordt dan afgesloten. Hierdoor ontstaat nog meer gasontwikkeling en de maag zwelt nog meer op. Op het middenrif ontstaat grote druk en de hond zal het ook benauwd krijgen.
De gevolgen van de gestoorde circulatie zijn ernstig. De maagwand zal door de slechte bloedvoorziening en de drukverhoging aangetast worden en een perforatie van de maag is mogelijk. Vaak zie je dat de milt eveneens sterk in omvang toeneemt en hij ondergaat ook vaak een verandering van ligging. Door het ontstaan van bloedstolsels kan embolie ontstaan. De hond raakt snel in shock en sterft snel als er niet direct wordt ingegrepen door een dierenarts. Het gebeurt allemaal snel en het ziektebeeld is erg beangstigend, zowel voor hond als voor eigenaar.
Binnen 10 minuten heb je een hond die van totaal gezond naar ernstig en levensbedreigend ziek is.
Onmiddellijk naar de dierenarts! Alleen snelle hulp kan het leven van je hond redden. Als het kan, laat dan uw hond zelf lopen naar uw auto, draag hem anders voorzichtig waarbij de buik vrij moet blijven. Ondersteun de borst en het bekken bij het tillen en niet de pijnlijke buik die op spanning staat! Heeft u geen vervoer: bel dan de dierenambulance voor transport. Het is zaak dat de hond nu zo snel mogelijk bij de dierenarts komt.
Het tillen van een hond met de buik vrij: Bij een grote hond neemt u de voorhand door 1 persoon en het bekken door de 2e persoon.
Tijdens het vervoer mag de hond gaan staan, liggen of zitten; dwing het dier niet om een andere positie in te nemen.
De dierenarts zal proberen via een sonde (flexibele plastic buis) via de bek de maag te bereiken en deze te legen, zodat gas, vloeistoffen en etensresten uit de maag komen. Als dit niet meteen lukt zal hij/zij de maag puncteren met een dikke naald om de gassen te laten ontsnappen zodat de maag haar oorspronkelijke grootte terug krijgt. Vervolgens wordt er nog een poging tot sonderen gedaan.
Als de behandeling succes heeft moet het dier onder observatie blijven, omdat kans op herhaling groot is. Als de voorgaande behandelingen niet lukken, kan men besluiten om de hond te opereren, hoewel de prognose niet altijd even gunstig is.
Tijdens de buikoperatie wordt de gekantelde maag weer in zijn normale positie teruggedraaid. De diverse buikorganen (milt, alvleesklier en de maagwand) moeten goed geïnspecteerd worden, omdat ze beschadigd kunnen zijn door onvoldoende bloedvoorziening tijdens de uitzetting en kanteling van de maag. Hierna wordt een deel van de maag (de maaguitgang) vastgehecht aan de binnenkant van de buikwand.
Na de ingreep blijft de hond in de opname van de dierenkliniek. Een complicatie die kan voorkomen is ritmestoornissen van het hart. Het is belangrijk dat de hond in de herstelfase vlak na de operatie goed geobserveerd wordt om tijdig de eventuele complicaties te behandelen.
Het opereren is een goede methode om ervoor te zorgen dat het dier geen maagkanteling meer kan krijgen. Het succesvol slagen van de operatie en genezen van de patiënt is echter wel afhankelijk van de snelheid van ingrijpen omdat de levensvatbaarheid van de buikorganen daarmee samenhangt.
Copyright © Dierenkliniek Zamenhofdreef | Webdesign: Studio EVG - Eveline van Ginneken