Deze website gebruikt cookies en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website om deze te analyseren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie en advertenties te zien krijgt. Door hiernaast op akkoord te klikken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.
Een kat moet elke dag eten en kan veel minder goed tegen een dagje vasten dan een mens of hond.
Een niet etende kat wordt misselijk, waardoor de kat helemaal niet meer wil eten en het cirkeltje rond is. De kans op spontaan herstel neemt snel af. Zonder hulp zal de kat steeds zieker worden.
Als een kat een aantal dagen niet of slecht eet, ontstaat een energietekort. Als er een energietekort ontstaat gaan de meeste diersoorten over op het verbranden van hun eigen lichaamsvetten om het lichaam van energie te voorzien. We weten niet waarom, maar bij katten gaat er iets mis in deze vetverbranding. Het vet wordt, in plaats van omgezet te worden in energie, opgeslagen in de lever. Dit verstoort de normale leverfunctie en het normale leverweefsel raakt in de verdrukking, net als de galgangen. Omdat er geen gal afgevoerd kan worden ontstaat er galstuwing. Het gevolg hiervan is dat de lever het lichaam niet meer kan ontgiften en geen eiwitten meer kan aanmaken of verteren. Hierdoor wordt de kat steeds zieker. Door de galstuwing en de slechte/geen omzetting en afvoer van gifstoffen wordt de kat nog misselijker en gaat nog slechter eten, waardoor het dier in een vicieuze cirkel terecht komt.
Leververvetting kan verschillende oorzaken hebben. Meestal is het een gevolg van niet eten. Stoppen met eten kan veel oorzaken hebben. Lichamelijke oorzaken kunnen o.a. zijn: ziekten van het maag/darmkanaal, suikerziekte of pancreatitis. Soms is de oorzaak niet bekend. Ook psychische oorzaken kunnen tot gevolg hebben dat een kat stopt met eten. Waar aan gedacht moet worden als er geen lichamelijke oorzaak te vinden is, is stress. Stress kan een belangrijke oorzaak zijn van stoppen met eten en dus leververvetting veroorzaken. Het is voor mensen soms lastig om een oorzaak van stress bij je kat te ontdekken. Mogelijke factoren zijn bv. een verhuizing of andere meubels, een nieuw gezinslid (baby, nieuw dier), verbouwing, andere dieren in huis, vuurwerk enz.
Leververvetting is een probleem waar alle katten, maar vooral te dikke katten gevoelig voor zijn. Juist bij deze dikke katten wordt er nog meer vet afgebroken en opgeslagen wordt in de lever.
De meest voorkomende symptomen bij leververvetting zijn: niet/weinig eten, misselijk/braken, gewichtsverlies, sloom en geelzucht. Een gele verkleuring is vooral te zien aan het oogwit, het derde ooglid, en het tandvlees en verhemelte.
Iedere kat een dag of langer niet gegeten heeft kan leververvetting hebben of krijgen. Bij verdenking van een leververvetting moet de kat zo snel mogelijk naar de dierenarts. Met een bloedonderzoek worden afwijkende waarden gevonden: de leverwaarden zullen verhoogd zijn, er kan sprake zijn van bloedarmoede en de bilirubine (galkleurstof) zal verhoogd zijn. Door middel van een echo kan de lever in beeld gebracht worden om te kijken of de lever vergroot is. Ook wijkt de kleur (structuur) af op een echobeeld: de lever ziet er witter uit dan normaal.
De dierenarts moet echter ook op zoek naar de oorzaak van de slechte eetlust. Als de ziektegeschiedenis en het lichamelijk onderzoek geen duidelijke aanwijzing geven over de richting waarin gezocht moet worden, zal vaak begonnen worden met bloed- en urineonderzoek. Bij veel katten is ook verder onderzoek als bv. een echo nodig om de oorzaak te achterhalen.
Het allerbelangrijkst bij de behandeling van leververvetting is dat de kat voedsel binnen gaat krijgen. Door de slecht werkende lever zal de kat misselijk zijn en zelf absoluut niet willen eten. Hierdoor moet met medicatie per injectie de misselijkheid worden onderdrukt en zal de kat gedwangvoerd moeten worden. Een kat moet zoveel eten krijgen, dat hij niet meer afvalt. Indien nodig kan een neussonde worden geplaatst om het dwangvoeren te vergemakkelijken.
Essentieel in de behandeling is dat de onderliggende oorzaak van het stoppen met eten gevonden en behandeld moet worden.
Copyright © Dierenkliniek Zamenhofdreef | Webdesign: Studio EVG - Eveline van Ginneken