Deze website gebruikt cookies en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website om deze te analyseren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie en advertenties te zien krijgt. Door hiernaast op akkoord te klikken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.
De krokussen en sneeuwklokjes bloeien in het voorjaar volop, de zon laat zich weer wat meer zien en terrasjes stromen vol als de temperaturen wat beginnen te stijgen.
Het is lente! Niet alleen wij merken dat de zomer in aantocht is, ook konijnen worden door de langere dagen en het betere weer actiever en fitter.Konijnen zijn erg sociaal en leven in de natuur altijd in een groep. Een konijn in gevangenschap vindt het dan ook veel leuker om de lente te vieren met een soortgenootje, maar hoe pak je dat aan?
Konijnen zijn dus van nature groepsdieren. In het wild zijn ze de hele dag druk met spelen, samen eten zoeken, elkaar wassen en verzorgen. Als een konijn in gevangenschap alleen zit, zal hij zich gaan vervelen wat kan leiden tot ongewenst gedrag zoals slopen en agressie. Als eigenaar van een konijn kun je natuurlijk met je dier spelen, hem kammen en aaien maar dat zal voor je konijn nooit het zelfde zijn als een konijnenvriendje.
Het koppelen van konijnen moet goed gebeuren. Niet elk tweetal is een match, wij vinden immers ook niet iedereen leuk om mee samen te wonen en te leven. Let bij het uitzoeken van een tweede konijn op het karakter van beide konijnen, passen deze karakters bij elkaar? Een dame en een heer zijn doorgaans de beste match, het is daarbij wel belangrijk dat de man gecastreerd is. Een konijn kan al op een leeftijd van 3,5 maand vruchtbaar zijn, dus het is belangrijk om hier rekening mee te houden. Soms is het ook aan te raden om het vrouwtje te laten steriliseren, ze zal hierdoor minder territoriaal zijn. Het koppelen van konijnen onder de 3 maanden gaat vaak erg gemakkelijk. Is één van de konijnen ouder, dan is het belangrijk om op te letten of het jonge konijn wel tegen het puber- of volwassen konijn opgewassen is. Soms is het dan handig om te wachten met koppelen tot beide dieren volwassen zijn.
Als het gelukt is om een tweede konijn te vinden met een passend karakter bij dat van je eigen konijn, kan een ontmoeting worden gepland. Het wordt aangeraden om deze eerste ontmoeting te laten plaatsvinden op neutraal terrein, een plek waar beide konijnen nog onbekend zijn. Zo voorkom je dat één van de konijnen het idee heeft dat er een vreemde in zijn huis is. Het is belangrijk om de kennismaking goed te begeleiden en om agressie te voorkomen. Het is normaal als de konijnen achter elkaar aan rennen en op elkaar rijden. Dit rijden kan zowel achterop als voorop het andere konijn. Als het te lang duurt kunnen ze gaan vechten maar dit kun je voorkomen: afleiden met eten, ze even aaien of met een plantenspuit nat spuiten kan hierbij helpen. Je kunt de konijnen ook even uit elkaar halen en ze daarna opnieuw bij elkaar zetten.
aat alles goed en lijkt het te klikken tussen de konijnen, dan kun je het nieuwe vriendje mee naar huis nemen. Het is iets te snel om de konijnen thuis meteen in hetzelfde hok te doen. Geef in eerste instantie de konijnen ieder een eigen hok en zet deze ongeveer een meter uit elkaar. Zodra beide konijnen ontspannen en op hun gemak zijn, kun je de hokken elke dag iets dichter bij elkaar zetten. Als dit toch stress lijkt te geven dan zet je ze weer wat verder uit elkaar. Als de hokken naast elkaar staan kun je de konijnen naast elkaar eten geven, wel met het gaas van de kooien ertussen.
De konijnen kunnen hierna beter kennis maken op een neutrale plek in huis en later op gezamenlijk terrein. Een gevecht tussen de konijnen kan voorkomen, dit hoeft niet te betekenen dat ze geen goed koppel zullen vormen. Soms is er gewoon teveel spanning en is een time-out handig.
Veel konijnen kunnen na deze kennismakings- en gewenningsfase samen in een hok geplaatst worden, maar dit geldt niet voor alle koppels. Sommige konijnen houden van hun eigen ruimte en moeten zich toch nog even kunnen afzonderen. In dat geval is het verstandig om beide konijnen hun eigen (nacht)hok te geven. Dat de konijnen dan niet 24 uur per dag samen zijn betekent niet dat de koppeling niet geslaagd is of dat de konijnen het niet fijn vinden samen.
Hopelijk is met bovenstaande informatie duidelijk geworden hoe je te werk gaat bij het koppelen van je konijn. Is er iets niet helemaal duidelijk of heb je nog vragen, neem dan gerust contact op via telefoon of e-mail, of kom even langs aan de balie.
Copyright © Dierenkliniek Zamenhofdreef | Webdesign: Studio EVG - Eveline van Ginneken