Deze website gebruikt cookies en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website om deze te analyseren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie en advertenties te zien krijgt. Door hiernaast op akkoord te klikken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.
Kattenziekte is een zeer besmettelijke aandoening waar katten erg ziek van kunnen worden en zelfs door van kunnen gaan. Tegenwoordig worden er met regelmaat kattenziekte-uitbraken in Nederland vastgesteld.
Gelukkig is deze ziekte te voorkomen door uw kat te laten vaccineren.
Kattenziekte wordt veroorzaakt door een parvovirus. Dit is een zeer besmettelijk virus dat van kat op kat kan worden overgebracht, maar ook heel lang buiten het lichaam kan overleven. Een kat kan dus ook besmet worden door in aanraking te komen met bijvoorbeeld de ontlasting of het braaksel van een geïnfecteerde kat, en zelfs via schoenzolen of kleding van mensen die in een besmette omgeving zijn geweest. Dit betekent dat ook binnenkatten deze ziekte kunnen krijgen.
Kattenziekte kan zich snel verspreiden in een omgeving waarin weinig katten gevaccineerd zijn. Sinds juni is de ziekte al op vijf locaties in het midden en zuiden van Nederland vastgesteld. Kattenziekte komt voor bij katten van alle leeftijden, maar wordt het vaakst gezien bij kittens.
De verschijnselen die als eerste opvallen zijn sloomheid, koorts en een duidelijk verminderde eetlust. Het virus tast de slijmvliezen van de dunne darmen aan, waardoor later verschijnselen zoals misselijkheid, braken en diarree opvallen. De diarree is dan waterdun, slijmerig en/of bloederig. Omdat kattenziekte een heftig verloop heeft, kan de kat in korte tijd erg ziek worden, uitdrogen en steeds slomer en slapper worden. Daarnaast tast het kattenziekte virus het beenmerg en de lymfeknopen aan. Hierdoor ontstaat een tekort aan witte bloedcellen, waardoor de kat vatbaarder wordt voor andere ziekten. Wanneer een kitten tijdens de dracht of in de eerste levensmaand wordt besmet met kattenziekte treedt hersenschade op. Dan kan opvallen dat het kitten extreem veel moeite heeft met staan en lopen door coördinatieproblemen.
Om een kat met kattenziekte een kans op overleving te geven, is een intensieve behandeling nodig met infuustherapie, sondevoeding, medicatie zoals antibiotica, pijnstilling en vitamine B injecties en soms zelfs bloedtransfusies. Helaas heeft deze behandeling lang niet altijd succes. Een groot deel van de katten met kattenziekte zal sterven aan de gevolgen van deze ziekte.
De enige manier om een kat te beschermen tegen kattenziekte is door vaccinaties. Het kattenziekte vaccin is zeer effectief en behoort, samen met het niesziekte vaccin, tot de basisvaccinaties.
Heeft uw kitten de vaccinaties op 8-9 weken én 12 weken leeftijd gehad? Of komt u met uw kat vanaf 1 jaar leeftijd jaarlijks bij de dierenarts voor een gezondheidscheck en vaccinatie? Dan is uw kat goed beschermd tegen kattenziekte en is het risico op besmetting minimaal. Weet u niet zeker of uw kat (nog) voldoende beschermd is tegen kattenziekte? Neem dan gerust contact met ons op, dan zoeken wij dit even voor u op in zijn of haar patiëntendossier. Heeft u uw kat nog niet eerder laten vaccineren? Dan adviseren wij u om hiervoor een afspraak te maken. Belt u liever? Dat kan via 030-2615192
Copyright © Dierenkliniek Zamenhofdreef | Webdesign: Studio EVG - Eveline van Ginneken