Een verhuizing veroorzaakt meestal veel stress bij katten, ook al omdat de eigenaren vaak druk en gestresst zijn al lang voor de verhuizing. Het lijkt alsof de kat hiervan niets merkt, maar schijn bedriegt.
Een kat is een zeer stressgevoelig diertje en kan zijn spanning op vele manieren tonen. Zo kan de kat overmatig gaan krabben, zijn behoefte buiten de bak gaan doen, overdreven aanhankelijk zijn of juist niet.
Het komt ook regelmatig voor dat een kat na een verhuizing weer terugloopt naar zijn oude huis. Of dat de kat wegloopt en niet meer teruggevonden wordt. Daar moet u toch niet aan denken…?
Zo min mogelijk stress!
Om de stress voor de kat te beperken voor, tijdens en na de verhuizing, kunt u aan de volgende zaken denken en werken:
Voor de verhuizing
- Laat de kat ruim voor de verhuizing wennen aan een reismandje, als hij daar nog niet aan gewend is of er een hekel aan heeft. Laat het mandje gewoon open in de ruimte staan waar de kat graag komt en maak het aantrekkelijk. Leg er bijvoorbeeld regelmatig wat lekkers in, zodat hij een prettig plekje gaat vinden.
- Plaats de kat pas over als het nieuwe huis helemaal klaar is. Dus niet als u nog bezig bent met klussen en inrichten en u steeds in en uit loopt. Hierdoor kan de kat het huis uitglippen! Neem de kat ook nog niet mee als de inrichting nog niet helemaal klaar is. Als de omgeving steeds verandert, weet de kat niet waar hij aan toe is.
- Plaats niet (alleen maar) nieuwe krabpalen in uw nieuwe huis. Door de oude krabpalen in het nieuwe huis te plaatsen, heeft hij daar iets vertrouwds met zijn eigen geur. U kunt de krabpalen eventueel later vervangen, als de kat aan zijn nieuwe omgeving gewend is.
- Is uw nieuwe huis helemaal klaar en ingericht? Dan is het tijd voor de verhuizing. Sommige katten hebben last van reisziekte. Geef de kat dan vier uur van tevoren geen eten en eventueel medicatie van de dierenarts. Nog beter is het om de kat ook op de auto te trainen, maar mogelijk is de resterende tijd hiervoor nu te kort. Vraag uw kattengedragstherapeut om informatie hierover.
In het nieuwe huis
Omdat een kat zich heel erg aan zijn omgeving kan hechten, is het belangrijk dat hij de tijd krijgt om aan zijn nieuwe huis te wennen. Hij moet het rustig kunnen verkennen.
Richt in uw nieuwe huis een kamer in voor de kat, met daarin zijn vertrouwde dingen, zoals voer- en drinkbak, kattenbak, mandjes, krabpaaltjes en/of –plankjes. Laat de kat met rust, zodat hij alle nieuwe ervaringen kan verwerken en de ruimte kan verkennen.
- Als ondersteuning kunt u bij de dierenarts een Feliway-verdamper kopen. Dit is een verdamper die een geruststellende geur verspreidt die gelijk is aan zijn eigen geur. Hierdoor wordt een kat op zijn gemak gesteld en zal hij sneller wennen aan de nieuwe omgeving. Tip: hang de verdamper al ruim voor de (stress van de) verhuizing op in het oude huis en verhuis de verdamper naar de kattenkamer, ruim een dag eerder dan de kat.
- Als de kat ontspannen is op zijn eigen kamer, laat hem dan stapsgewijs ook aan de andere kamers wennen. Doe dit in eerste instantie steeds met de deur dicht. Het is per kat verschillend hoe lang het duurt voordat hij er op zijn gemak is. Als de kat in alle ruimtes afzonderlijk helemaal ontspannen is, geef hem dan pas toegang tot het hele huis.
- Leer de kat te wennen aan vaste etenstijden; laat dus niet de hele dag eten staan. Dit zorgt ervoor dat de kat leert om zich op gezette tijden te melden voor het eten en dan dus naar binnen zal willen komen, als hij uiteindelijk naar buiten mag
- Geef de kat een halsbandje om met daaraan een kokertje met uw (nieuwe?) telefoonnummer en/of laat de kat chippen door de dierenarts. Mocht de kat verdwalen, dan bent u te achterhalen. En als uw kat al gechipt was, vergeet dan niet om uw nieuwe adres door te geven aan de organisatie die de chip geregistreerd heeft!
- Wij raden aan de kat niet te snel weer naar buiten te laten gaan. Hij moet echt aan zijn nieuwe huis en het eetschema gewend zijn. Wacht minimaal twee weken voordat u de kat naar buiten laat.
- Geef hem vooraf even geen eten, zodat hij naar huis komt om te eten als hij trek krijgt. Ga even mee naar buiten en laat het kattenluikje aan hem zien, als u dat heeft; dan weet hij waardoor hij later weer naar binnen kan.
Nieuw territorium
Als een dier zich in zijn nieuwe omgeving thuis voelt, zal hij proberen een nieuw territorium te veroveren. Het kan zijn dat dit door andere buurtkatten wordt tegengehouden. Veel stress, eventueel gevechten en gedragsproblemen kunnen hierdoor optreden, maar het kan ook de reden zijn om (alsnog) terug te willen lopen naar huis. Dan is het belangrijk om uw tuin zo af te zetten dat er geen andere katten in kunnen, en uw eigen katten er niet meer uit kunnen.
Teruglopen naar het oude huis
Teruglopen naar het oude huis is een lastig probleem. Zeker wanneer de afstand te belopen is, is het bij sommige katten onvermijdelijk. Met bovenstaande tips is de kans hierop echter heel klein. Informeer de nieuwe inwoners in elk geval dat u een kat (of meerdere katten) heeft en dat er een kans is dat deze bij hen opduikt.
- Vraag de nieuwe inwoners jullie zo snel mogelijk te bellen als zij de kat(ten) zien.
- Leg hen uit dat als zij de kat binnen laten, aandacht en eten geven, de kans op herhaling erg groot is. Zij doen er goed aan om een terugkeer te ontmoedigen; bij hardnekkige teruglopers eventueel met de plantenspuit.
Mocht u nog vragen hebben, neem dan gerust contact op met de kliniek en vraag naar Maaike.