Deze website gebruikt cookies en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website om deze te analyseren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie en advertenties te zien krijgt. Door hiernaast op akkoord te klikken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.
Een konijn is een prooidier en zal van nature schrikachtig zijn. De hond is een jager en vindt het een genoegen een ander dier op te jagen.
Om een goede band tussen konijn en hond te creëren moet u voorkomen dat de hond het konijn opjaagt, tegen het konijn blaft of zijn neus snuffelend door de tralies steekt. Het is dan ook handig om de hond van de voren goed uit te laten en moe te maken.
U kunt de introductie niet forceren, het is belangrijk dat het in een gecontroleerde omgeving gebeurt.
Maak bijvoorbeeld gebruik van een kooi, bench of aparte kamer.
Voor zowel konijn als hond is geur erg belangrijk. Dit is dan ook een goede manier om de introductie te beginnen. Leg een doek met de geur van de hond in het hok van het konijn, eventueel kunt u ook een doek met de geur van het konijn aan de hond geven. Als het konijn angstig wordt van de hondengeur kunt u de doek in de kamer leggen en in de beurt van de doek spelen met het konijn of hem/haar eten geven. Zo maak je de geur van het nieuwe dier leuk. U kunt hierna een stapje verder gaan door de geur over het dier heen te wrijven.
De echte kennismaking van de hond begint op een afstand, hierbij is het handig om de hond aan de riem te houden en het konijn in hok of bench. Schep rust en beloon de dieren voor het gewenste gedrag (ontspannen en rustig), gaat dit goed, dan kunt u de afstand verkleinen. Is een van de dieren onrustig, gestrest of overenthousiast, zet het even in een andere ruimte. Het handig om er een extra persoon bij te hebben, zo kan ieder een dier observeren, begeleiden en op heterdaad belonen.
De volgende stap is om het konijn in een ren te zetten en de hond los in de ruimte te laten, het is handig om ook voor deze stap de hond en konijn even apart te nemen en ze even te laten uitrazen of met ze te spelen. Ook bij deze stap is het erg belangrijk de dieren te belonen voor gewenst gedrag. Is de hond te gefixeerd op het konijn, leid hem dan af met commando’s of iets te eten. Levert deze stap het konijn veel stress op, zet hem/haar dan terug in de kooi en zet de kooi hoog.
Zijn beide dieren ontspannen en lopen ze los, dan kunt u de ren voorzichtig open doen. Laat de dieren nooit alleen, het blijven tenslotte jager en prooidier.
Het kan soms handig zijn om een spray of verdamper van Adaptil voor de hond te gebruiken, deze producten bevatten feromonen. Het kan helpen de hond te ontspannen. Alle moederhonden scheiden geruststellende feromonen uit, die ervoor zorgen dat de pups gerustgesteld worden. Deze feromonen werken ook bij volwassen dieren.
Copyright © Dierenkliniek Zamenhofdreef | Webdesign: Studio EVG - Eveline van Ginneken