Deze website gebruikt cookies en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website om deze te analyseren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie en advertenties te zien krijgt. Door hiernaast op akkoord te klikken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.
HCM is de meest voorkomende hartaandoening bij de kat. Deze afkorting staat voor Hypertrofische CardioMyopathie.
Het is een erfelijke aandoening van de hartspier die we bij katten van alle leeftijden kunnen zien varierend van 3 maanden tot ouder dan 16 jaar. De afwijking aan de hartspier zal geleidelijk verergeren. Desondanks is het verloop van de ziekte moeilijk te voorspellen.
Er zijn katten met ernstige hartspierveranderingen ten gevolge van HCM die toch normaal functioneren met soms alleen een geringe hartruis. Aan de andere kant zijn er katten met relatief kleine zichtbare afwijkingen aan de hartspier die ineens erg hard achteruit gaan.
Alle katten kunnen HCM krijgen. De ziekte komt vaker voor bij de Maine Coon, Ragdoll, Noorse boskat, Brits Korthaar en de Sphynx. Ook bij Bengalen, Siberische katten, Pers, en Scottish Fold wordt HCM gemeld. De diagnose wordt meestal gesteld bij katten van middelbare leeftijd. Opvallend is dat 75% van de katten met HCM katers zijn!
Bij HCM zie je een verdikking van de hartspier, waardoor het hart de verminderde functie gaat compenseren. Het verraderlijke van de ziekte is dat je in dit stadium vaak nog niets tot weinig van de aandoening merkt. Pas als het hart onvoldoende gaat functioneren zie je symptomen als bv: sloomheid, minder eten en wegkruipen. Als het erger wordt kan de kat flauw vallen, benauwd worden of een plotselinge verlamming van de achterpoten krijgen. Het hart zal dus slechter gaan werken maar de snelheid waarmee dit gebeurt en de eventuele complicaties die op gaan treden zijn moeilijk te voorspellen.
Een vergelijkbaar ziektebeeld kan optreden bij een verhoogde bloeddruk (hypertensie) en bij een te snel werkende schildklier (hyperthyreoidie). Daarom zullen ook de bloeddruk gemeten worden en de schildklierwaardes getest worden via een bloedonderzoek.
De diagnose kan op verschillende manieren gesteld worden:
Om dit te begrijpen eerst even in het kort de normale bouw van het hart. Het hart van de kat bestaat net als bij ons uit 4 ruimtes. Het bloed uit het lichaam komt binnen in de rechter boezem en gaat dan verder naar de rechter kamer die het bloed vervolgens naar de longen pompt. In de longen wordt het bloed van zuurstof voorzien. Vanuit de longen gaat het bloed naar de linker boezem en vandaar uit naar de linker kamer die het bloed via de lichaamsslagader naar de rest van het lichaam pompt.
Bij HCM is de wand van de linker kamer verdikt. Door deze verdikking kan het hart minder goed ontspannen en ook het volume wordt kleiner waardoor er minder bloed in de kamer kan.
De definitieve diagnose word gesteld door het maken van een echo van het hart. We letten dan met name op de wanddikte van de linker kamer, de grootte van de linker boezem en de samentrekkingskracht van het hart. Op basis van de echo zal de dierenarts beslissen of het noodzakelijk is om met medicatie te beginnen en op welke termijn er een controle echo gemaakt zou moeten worden.
Het doel van de medicatie is om de vulling van de kamer te verbeteren, te verminderen of voorkomen dat er vocht in de longen komt, en het voorkomen van complicaties als trombose. Door de ondersteuning met de medicatie zie je dat de hartspier minder hard achteruit gaat.
Wat betreft medicatie zijn er verschillende mogelijkheden. Meestal bestaat de behandeling uit een combinatie van medicijnen:
Heeft u vragen over bovenstaand artikel? Of heeft uw kat misschien klachten die passen bij HCM? Maak een afspraak voor een controle bij onze kliniek via onderstaande button. Belt u liever? Dat kan via 030-2615192
Copyright © Dierenkliniek Zamenhofdreef | Webdesign: Studio EVG - Eveline van Ginneken