Deze website gebruikt cookies en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website om deze te analyseren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie en advertenties te zien krijgt. Door hiernaast op akkoord te klikken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.
Regelmatig ontwormen is niet alleen belangrijk voor de gezondheid van uw huisdier, maar ook voor de volksgezondheid.
Sommige wormen kunnen namelijk niet alleen bij dieren maar ook bij mensen ziekteverschijnselen veroorzaken. Wormen die voor kunnen komen bij onze huisdieren zijn onder andere spoelwormen, lintwormen, hartwormen en longwormen. Het algemene advies is om volwassen honden en buitenkatten vier maal per jaar te ontwormen. Toch is uit onderzoek gebleken dat maandelijks ontwormen een grotere bijdrage levert aan de preventie van spoelworminfecties bij onze huisdieren en ons zelf, en dan voornamelijk bij kinderen.
Om dit beter te kunnen begrijpen is het belangrijk om te weten hoe de levenscyclus van de spoelworm eruit ziet. De bekendste spoelworm is Toxocara (Toxocara canis bij de hond, Toxocara cati bij de kat). De levenscyclus van deze spoelworm is als volgt:
De levenscyclus van Toxocara canis bij de hond. Voor de kat ziet de cyclus van Toxocara cati er vrijwel hetzelfde uit, maar overdracht van moederdier naar kittens vindt alleen via de moedermelk plaats (bron: ESCCAP).
Honden kunnen op vier manieren besmet raken met deze parasiet: in de baarmoeder via de placenta, als pup via de moedermelk, oraal door opname van infectieuze eieren in de omgeving, of door het opeten van zogenaamde tussengastheren. Dit zijn bijvoorbeeld kleine knaagdieren die larven bij zich dragen die in de hond weer kunnen ontwikkelen tot volwassen spoelworm. Voor katten gelden vrijwel dezelfde besmettingswegen, zij kunnen alleen niet besmet worden via de placenta. Pups en kittens worden altijd besmet door het moederdier. De larven die zich bij de moeder in een ruststadium bevinden in de spieren zullen namelijk tijdens de dracht afreizen naar de baarmoeder en de melkklieren. Daarom is het belangrijk om pups en kittens in de eerste levensfase vaker te ontwormen.
Over het algemeen zien we bij onze huisdieren geen klachten bij een spoelworminfectie. Alleen bij heftige infecties met grote aantallen wormen kunnen verschijnselen optreden, zoals buikpijn, buikzwelling, braken, diarree, een verminderde conditie en vermageren. Waarom is ontwormen dan toch zo belangrijk? De reden hiervoor is dat Toxocara een zoönose is, een ziekte die van dieren op mensen kan worden overgedragen.
Overal waar geïnfecteerde honden en katten hun ontlasting doen, laten zij Toxocara wormeieren achter. Mensen kunnen dan geïnfecteerd raken door het opnemen van deze eieren uit het milieu. Kinderen lopen daarbij het grootste risico. Zij spelen graag buiten, in het park en in de zandbak. Daarbij wroeten ze met hun handjes in de aarde of in het zand, waarna die vervolgens vaak ongewassen in hun mond belanden. Ook het eten van rauw vlees en ongewassen fruit en groente kan leiden tot een spoelworminfectie. Uit een recent onderzoek van professor Wim van Aalderen, Emeritus Hoogleraar Kindergeneeskunde, blijkt dat de volgende aandoeningen in verband worden gebracht met spoelworminfecties bij kinderen:
Deze verschijnselen kunnen ook bij volwassenen optreden maar door de matige hygiëne en het per ongeluk eten van aarde en zand worden infecties veel vaker bij kinderen gezien. De behandeling van kinderen met een Toxocara-infectie leidt in veel gevallen niet tot het verdwijnen van de ziekteverschijnselen. Preventie speelt dus een enorm belangrijke rol bij deze aandoening.
Uit studies is bekend geworden dat de ei-uitscheiding van Toxocara afneemt wanneer honden en katten vier keer per jaar ontwormd worden. Hier is het huidige ontwormadvies op gebaseerd. Eitjes worden dus nog wel uitgescheiden, maar er komen veel minder eitjes in de omgeving terecht dan wanneer er niet ontwormd zou worden. Om ervoor te zorgen dat er helemaal geen wormeitjes meer worden uitgepoept door onze huisdieren, zouden ze maandelijks ontwormd moeten worden. Dit heeft te maken met de prepatente periode, de periode tussen opname van de wormeieren door het dier en het weer uitscheiden van nieuwe infectieuze eieren met de ontlasting. De prepatente periode voor Toxocara soorten is iets meer dan vier weken. Door onze huisdieren binnen deze periode opnieuw te ontwormen wordt voorkomen dat wormeieren nog uitgescheiden kunnen worden. Op die manier beschermen we de volksgezondheid.
Om bovenstaande reden zult u dus vaker het advies gaan lezen en horen om uw hond en/of kat maandelijks te ontwormen, zeker wanneer u een gezin heeft met kleine kinderen en het dier regelmatig in de tuin of ergens anders buiten komt. Daarnaast zijn er andere manieren om problemen met wormenbesmettingen te voorkomen:
Tegenwoordig zijn er middelen op de markt waarbij u maandelijks met één product zowel vlooien, teken als wormen bestrijdt. Voor katten is er Stronghold Plus op de markt, een pipet die werkt tegen vlooien, teken en de meest voorkomende wormen. Voor de hond is Nexgard Spectra hiervoor geschikt. Dit is een smakelijke kauwtablet die ook werkt tegen vlooien, teken en wormen. Beide middelen werken onder andere tegen de Toxocara spoelworm die in dit artikel besproken is, maar niet tegen lintwormen. Voor een passend advies voor uw huisdier wat betreft de bestrijding van lintwormen kunt u terecht bij de dierenarts of assistente.
Voor meer informatie over deze of onze andere ontwormingsproducten kunt u natuurlijk altijd contact opnemen met de kliniek.
Copyright © Dierenkliniek Zamenhofdreef | Webdesign: Studio EVG - Eveline van Ginneken