Deze website gebruikt cookies en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website om deze te analyseren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie en advertenties te zien krijgt. Door hiernaast op akkoord te klikken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.
Misschien is het u al wel opgevallen bij een wandeling door het park of het bos: op de grond liggen alweer veel groene eikels. Door de droogte en hoge temperaturen van de afgelopen maanden vallen deze onrijpe eikels al vroeg van de bomen.
Eikels en groene eikenbladeren bevatten de giftige stof tannine, ook wel looizuur genoemd. De onrijpe, groene eikels bevatten het meeste tannine. Tannine kan tot vergiftigingsverschijnselen leiden bij schapen, geiten, runderen en paarden, maar ook bij onze huisdieren. De stof kan onder andere schade aan de bloedvaten, darmen en nieren veroorzaken. Bij honden kunnen bij een tanninevergiftiging verschijnselen als buikpijn, diarree en braken worden gezien. In eerste instantie lijkt uw hond rusteloos, maar later zal vooral sloomheid opvallen. Een ernstige vergiftiging kan zelfs leiden tot nierfalen.
Wanneer uw hond maagdarmklachten ontwikkelt na een wandeling en u heeft het vermoeden dat er op eikels is gekauwd, neem dan contact op met de dierenkliniek. De dierenarts kan er dan voor kiezen om uw hond te laten braken om achtergebleven eikels uit de maag te verwijderen en zo te voorkomen dat tannine verder opgenomen kan worden door het lichaam. De maagdarmproblemen kunnen daarnaast ook worden aangepakt met medicatie en voeradviezen. Soms is bloedonderzoek nodig om vast te stellen of de nierfunctie nog voldoende is. Als de nieren zijn aangetast door de vergiftiging kan het zijn dat het dier moet worden opgenomen en een infuus moet krijgen.
De onrijpe groene eikels en groene eikenbladeren bevatten dan wel de grootste hoeveelheid tannine, maar ook het eten van oudere, bruinere eikels kan problemen geven. Naast het veroorzaken van een vergiftiging kunnen opgegeten eikels op een andere manier schade aanrichten. Noten kunnen vastlopen in de darmen en leiden tot ernstige verstoppingen. Dit geldt trouwens niet alleen voor eikels, maar ook voor bijvoorbeeld kastanjes en dennenappels die we in de herfst veel tegenkomen.
Bij een verstopping valt het op dat een hond al langere tijd geen ontlasting heeft gehad. Vaak is er sprake van een algehele onrust. Een opgezwollen buik kan opvallen, dit wordt veroorzaakt door gasvorming in de maag. Als de verstopping al langere tijd bestaat zal een hond zich echt ziek en misselijk gaan voelen, gaan braken en sloom worden. Deze ernstige verstoppingen moeten vrijwel altijd operatief verholpen worden.
Naast verstoppingen en blokkades kunnen de scherpe punten en randen van eikels en dennenappels ook verwondingen aanrichten in de maag en darmen.
Wees alert bij het uitlaten en zorg dat uw hond geen eikels of eikenblad eet. Laat uw hond niet spelen met eikels, kastanjes en dennenappels. Als uw hond toch wat te pakken heeft gekregen, probeer dit dan om te ruilen voor een speeltje of een beloningssnoepje.
U hoeft niet in paniek te raken wanneer uw hond een enkele eikel heeft gegeten, maar bij vermoedens van het kauwen op of eten van eikels wordt aangeraden om uw hond in de gaten te houden. Neem contact op met uw dierenarts wanneer verschijnselen zoals braken, diarree en buikpijn (te herkennen aan een bolle rug en een aangespannen buik) optreden.
Neem ook contact op wanneer het u opvalt dat uw hond al langere tijd geen ontlasting heeft gehad. Weet u zeker dat uw hond meerdere (groene) eikels heeft gegeten en maakt u zich zorgen? Bel dan gelijk naar de dierenkliniek zodat we uw hond zo snel mogelijk kunnen laten braken.
Copyright © Dierenkliniek Zamenhofdreef | Webdesign: Studio EVG - Eveline van Ginneken