Deze website gebruikt cookies en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website om deze te analyseren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie en advertenties te zien krijgt. Door hiernaast op akkoord te klikken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.
De meeste teven worden twee keer per jaar loops. Bij sommige oerrassen is dat 1x per jaar, bijvoorbeeld bij de Saarloos Wolfhond en de Basenji. De eerste loopsheid treedt op tussen de 5 en 18 maanden leeftijd.
Tijdens de loopsheid veranderen de hormoonspiegels in het lichaam waardoor er veranderingen ontstaan, zowel lichamelijk als ook in het gedrag van de hond. De duur van de loopsheid is gemiddeld 3 weken maar kan tot 4 weken aanhouden. In die drie weken is de teef maar enkele dagen echt vruchtbaar.
U kunt een opkomende loopsheid vaak herkennen aan dat de teef vaker kleine plasjes gaat doen. Reuen raken geïnteresseerd in uw teefje en je ziet vaak verandering van gedrag. De teef kan wat slomer worden of juist erg bitcherig, ze kan minder goed gehoorzamen en/of aanhankelijker worden naar de eigenaar. Echter: deze symptomen hoeven niet plaats te vinden. Soms merk je het pas als het zover is.
De hond gaat eerst wat bloed verliezen. In eerste instantie is dit helderrood van kleur. Maar heeft u een hond die zichzelf goed schoonhoudt hond hoeft u dat niet eens te merken. Als u pech heeft vloeit de hond flink en kan het overal in huis komen te liggen. In de dierenspeciaalzaak zijn broekjes te koop om de uitvloeiing op te vangen. Bij sommige teefjes zal de vulva direct erg vergroten, bij andere teven gebeurt dit later in de loopsheid.
De geslachtscyclus van de hond kan men in vier fasen indelen:
Een teef kent geen overgang. Dit betekent dat zij haar hele leven loops blijft worden en dus ook vruchtbaar!
In de dagen dat de teef de reu toelaat haar te dekken is zij dekrijp. Ze nodigt de reu als het ware uit en zal ook zelf graag op zoek gaan naar een geschikte kandidaat als ze de kans krijgt. Houd haar dus goed in de gaten en laat haar alleen aan de riem uit! Een dekking is zo gebeurd en als ze eenmaal "vast" zitten krijg je ze in een periode van 10 tot 30 minuten niet uit elkaar. Dit laatste mag u ook nooit, maar dan ook nooit proberen. Zowel de reu als de teef kunnen gewond raken als ze uit elkaar getrokken worden. Een reu heeft zwellichamen in zijn penis.
Op het moment dat hij de teef dekt zwellen deze op, waardoor beiden in principe aan elkaar vast blijven zitten. Dit wordt ook koppelen genoemd. Nadat de zwellichamen weer zijn geslonken (reken op een half uur) komen de honden vanzelf weer los.
Als er een ongewenste dekking plaatsvindt, raak dan niet in paniek. Wacht rustig af tot de honden weer los zijn gekomen en bel ons voor een afspraak. Er bestaat een morning-afterprik die na de dekking kan worden gegeven om te voorkomen dat er toch een zwangerschap ontstaat.
De dekdagen bij teefjes kunnen erg verschillen. Zo zijn er teven die bij de 8e dag van de loopsheid al dekrijp zijn, anderen soms pas bij de 18e dag. Houd daar dus ook rekening mee!
Meestal is na drie weken de loopsheid voorbij. Echter: de reuen vinden dat de teef nog lang lekker blijft ruiken. Het kan prettig zijn om uw hond even in bad doen aan het eind van de loopsheid, ze is dan weer lekker schoon en de luchtjes worden dan ook wat minder.
Copyright © Dierenkliniek Zamenhofdreef | Webdesign: Studio EVG - Eveline van Ginneken