Deze website gebruikt cookies en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website om deze te analyseren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie en advertenties te zien krijgt. Door hiernaast op akkoord te klikken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.
In de media is naar buiten gebracht dat er bij meerdere honden van een Nederlandse fokker brucellose is vastgesteld. Brucellose wordt veroorzaakt door de bacterie Brucella Canis.
De ziekte kwam tot voor kort niet in Nederland voor, maar sinds 2016 zijn er een aantal honden positief getest op de Brucella bacterie. Al deze honden waren voormalig zwerfhonden die vanuit Oost-Europa geïmporteerd zijn. Ook in het geval van de fokkerij waar begin dit jaar 24 geïnfecteerde honden zijn gevonden, was er sprake van een aantal geïmporteerde rashonden uit Rusland. Vanwege de vele vragen en onrust onder hondeneigenaren willen wij u op deze manier wat meer informeren over deze aandoening.
Brucellose wordt veroorzaakt door de bacterie Brucella Canis. Een infectie met deze bacterie is moeilijk te bestrijden, blijft na besmetting levenslang in het lichaam van de patient en kan terugkerende klachten geven. Daarnaast kan de bacterie worden overgedragen van hond op mens.
De kans om besmet te worden met Brucella Canis is het grootst tijdens de geslachtsgemeenschap en rondom de geboorte. Het sperma van reuen kan grote hoeveelheden bacteriën bevatten en teven scheiden tijdens en na een bevalling of miskraam veel bacteriën uit. De bacterie is dan te vinden in de pups zelf, het vruchtwater, de vaginale uitvloeiing en in de melk.
Daarnaast wordt de bacterie ook uitgescheiden via urine, speeksel, ontlasting, neus- en ooguitvloeiing. Overdracht kan dan plaatsvinden door contact van de slijmvliezen of wondjes met besmet materiaal.
De eerste verschijnselen kunnen één tot vier weken na besmetting optreden. Sommige geïnfecteerde dieren vertonen geen verschijnselen, maar zij kunnen de infectie dus wel overdragen op andere honden. De bacterie kan tot wel vijf jaar aanwezig blijven in het lichaam.
De Brucella bacterie tast vooral de geslachtsorganen aan. Bij reuen worden de zaadballen, bijballen en prostaat aangetast met als gevolg pijnklachten en onvruchtbaarheid. Ook kan pijnlijkheid en persen bij het poepen of urineren optreden door een ontsteking van de prostaat.
Drachtige teven kunnen een miskraam krijgen of bevallen van dode of zwakke pups. Een wekenlang aanhoudende vaginale uitvloeiing na de miskraam of partus is ook één van de verschijnselen van brucellose bij de teef.
Naast deze verschijnselen kunnen ook ontstekingen optreden van de tussenwervelschijven, gewrichten, lymfeknopen, ogen en het hersenvlies.
Bij een verdenking op brucellose kan de diagnose worden bevestigd door bloedonderzoek, waarbij het bloed wordt opgestuurd naar een gespecialiseerd laboratorium in Lelystad. Helaas komen vals negatieve uitslagen voor, waarbij de hond wel besmet is met de bacterie maar deze niet wordt aangetoond omdat de bacterie niet continu wordt uitgescheiden.
Bij een verdenking van brucellose is het belangrijk om hygiënische maatregelen te treffen. De mogelijk geïnfecteerde hond moet gescheiden worden gehouden van andere honden en bij contact met deze hond is het belangrijk handschoenen te dragen en het dier niet te laten likken. Daarnaast moeten alles ruimtes waarin de hond geweest is goed worden ontsmet.
Behandeling met antibiotica is mogelijk, maar vaak overleeft de bacterie deze therapie zodat verschijnselen later opnieuw op kunnen treden en het betreffende dier de bacterie kan blijven uitscheiden.
Brucellose is in principe niet dodelijk, maar omdat geïnfecteerde dieren vaak ernstig in het welzijn zijn aangetast en daarnaast een besmettingsgevaar vormen voor honden en mensen in hun omgeving, worden honden waarbij de ziekte is vastgesteld meestal geeuthanaseerd.
Brucellose is een zoönose, wat betekent dat de infectie kan worden overgedragen van de hond op de mens en ook bij de mens ziekteverschijnselen kan veroorzaken. Besmetting kan optreden bij contact van de slijmvliezen of huidwondjes met besmet materiaal. Dit komt echter zelden voor. Volgens de NVWA zijn er in Nederland geen meldingen van besmettingen bij de mens, zelfs niet bij mensen die intensief contact hadden met de geïnfecteerde honden.
In de literatuur van de afgelopen 50 jaar zijn er wereldwijd slechts een aantal gevallen bekend van een Brucella infectie bij de mens. Verschijnselen bij de mens kunnen een week tot zeven maanden na besmetting optreden en bestaan uit vrij vage klachten zoals langdurige en terugkerende koorts, hoofdpijn, vermoeidheid, lusteloosheid, rillingen, zweten en gewrichtsklachten. Personen die (mogelijk) besmet zijn met Brucella Canis worden preventief behandeld met antibiotica.
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft alle aanwezige honden op de betreffende fokkerij onderzocht, waarbij is aangetoond dat de infectie zich heeft kunnen verspreiden tussen verschillende groepen, rassen en geslachten. Het is mogelijk dat enkele dieren die de afgelopen jaren in deze fokkerij zijn geboren en verkocht ook geïnfecteerd zijn. Daarom zullen de eigenaren van deze pups, voor zover traceerbaar, door de NVWA middels een brief worden geïnformeerd om contact te zoeken met de eigen dierenarts.
Heeft u een hond afkomstig uit Oost-Europa of heeft uw hond mogelijk (seksueel) contact gehad met geïmporteerde honden en is er sprake van één of meerdere van bovenstaande klachten? Neem dan contact op met onze dierenkliniek. Als na lichamelijk onderzoek blijkt dat er een serieuze verdenking is op brucellose zal een bloedonderzoek moeten worden uitgevoerd.
We vinden het belangrijk u op de hoogte te houden en van informatie te voorzien, maar willen nogmaals benadrukken dat de ziekte tot voor kort niet in Nederland voorkwam en er op dit moment sprake is van een besmetting vanuit één fokkerij. De kans dat uw eigen hond gevaar loopt is dus relatief klein, maar bij twijfels, vragen of zorgen zijn wij altijd bereikbaar.
Copyright © Dierenkliniek Zamenhofdreef | Webdesign: Studio EVG - Eveline van Ginneken