Deze website gebruikt cookies en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website om deze te analyseren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie en advertenties te zien krijgt. Door hiernaast op akkoord te klikken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.
Parasieten zijn kleine beestjes die een ander dier nodig hebben om te overleven en zich voort te planten. Ze drinken bijvoorbeeld het bloed of leven in de darmen of longen van onze huisdieren. Voorbeelden van parasieten zijn vlooien, teken, mijten en wormen.
Parasieten kunnen weefsels van de huid, darmen of andere organen beschadigen en op deze manier ziekte veroorzaken bij een dier. Daarnaast kunnen ze ook andere ziekteverwekkers overdragen zoals virussen en bacteriën. Een bekend voorbeeld hiervan is de borrelia bacterie, die de ziekte van Lyme kan veroorzaken bij honden en mensen. Sommige infecties die onze huisdieren krijgen door parasieten, kunnen ook nog worden overgedragen van dier naar mens. Een voorbeeld hiervan is kattenkrabziekte. Vlooien kunnen de Bartonella bacterie overdragen op katten. Als mensen door een geïnfecteerde kat worden gekrabt of gebeten, kunnen zij hier ook ziek van worden. Ook de Giardia parasiet, spoelwormen en de Toxoplasma parasiet zij voorbeelden van parasieten die kunnen worden overgedragen van dier op mens.
Onze huisdieren behandelen met antiparasitaire middelen is dus erg belangrijk om ziekte bij zowel onze huisdieren als bij ons zelf te voorkomen. Er zijn verschillende tabletten en pipetten op de markt die een infectie met wormen, vlooien, teken en/of andere bijtende insecten voorkomen. Toch is het wel van belang om deze middelen op de juiste manier te gebruiken en af te voeren, want de stoffen in deze middelen hebben natuurlijk ook invloed op het milieu. Bij het gebruik van antiparasitaire middelen adviseren wij daarom om met een aantal zaken rekening te houden.
Heeft u vragen over bovenstaand artikel? Of wilt u gebruik maken van een van bovenstaande middelen? Maak een afspraak via een mailtje voor een controle bij onze kliniek via onderstaande button. Belt u liever? Dat kan via 030-2615192
Copyright © Dierenkliniek Zamenhofdreef | Webdesign: Studio EVG - Eveline van Ginneken