Deze website gebruikt cookies en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website om deze te analyseren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie en advertenties te zien krijgt. Door hiernaast op akkoord te klikken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.
Artrose is één van de meest voorkomende problemen in de dierenartsenpraktijk. Het is een aandoening die vooral bij oudere honden gezien wordt maar in sommige gevallen ook bij jongere dieren voorkomt.
Eigenaren denken helaas vaak dat hun kat of hond gewoon last heeft van de ‘ouderdom’. Dat is jammer, want uw huisdier kan met de goede behandeling met minder pijn door het leven gaan.
Normaal gesproken ontstaat er zo weinig wrijving in de gewrichten dat ze niet slijten, zelfs niet na jarenlang gebruik. Artrose begint waarschijnlijk meestal met een afwijking van de cellen waarin de bestanddelen van kraakbeen worden aangemaakt (collageen en proteoglycanen). Hierdoor wordt het kraakbeen zacht en er ontstaan scheurtjes in het oppervlak. Het kraakbeen kan op de meeste belaste plekken op den duur zelfs volledig verdwijnen. Het gewricht kan schokken minder goed opvangen en bewegen gaat moeilijker. Door de reactie van het onderliggende bot hierop kunnen problemen ontstaan.
Het bot kan zijn dragende oppervlak gaan vergroten om de druk op het gewricht te verminderen. Er kunnen daardoor uitsteeksels (osteofyten) ontstaan, het gewricht kan dikker worden en misvormd raken. Het proces van aantasting van het kraakbeen stopt niet en wordt langzaam erger. Uiteindelijk is het oorspronkelijke gladde, glibberige oppervlak door kraakbeenverlies ruw geworden, waardoor het gewricht niet meer soepel kan bewegen en schokken kan opvangen, terwijl osteofyten het bewegingsbereik beperken.
Alle onderdelen van het gewricht, kraakbeen, bot, gewrichtskapsel (het weefsel waarmee de meeste gewrichten zijn omsloten), synoviaal weefsel (weefsel dat het gewricht bekleedt), pezen en gewrichtsbanden, gaan ieder op hun eigen manier achteruit, waardoor het gewricht verandert.
Artrose wordt gekenmerkt door pijn tijdens beweging van het aangedane gewricht, en door een stijf of stram gevoel. Het gewricht is vooral stijf na een tijdje niet bewegen, zoals na lang liggen (startpijnlijkheid). Andere klachten kunnen zijn verminderde beweeglijkheid van het gewricht, afname van spierkracht en een verminderde conditie. Geleidelijk kunnen bij honden problemen ontstaan met allerlei activiteiten zoals lopen, traplopen, in en uit de auto springen of bukken naar voer- of drinkbak. De klachten zijn afhankelijk van in welk(e) gewricht(en) sprake is van artrose. Door toename van artrose kan de pijn verergeren en de beweeglijkheid van de gewrichten en de spierkracht verder verminderen. In een ernstige vorm van de aandoening kan de stand van de botten veranderen en daardoor de lichaamshouding.
Artrose bij katten is vaak lastiger te herkennen. De kat wordt in de loop van de tijd steeds rustiger, blijft vaker in de mand of op de vensterbank, springt minder en speelt niet zo veel meer. Kwam hij vroeger graag op het aanrecht, nu lukt dat niet meer. Hij kan zijn krabpaal anders gebruiken of gaat minder graag de trap op. De eigenaar heeft niet altijd door dat de kat last heeft van de gewrichten of denkt dat de kat gewoon last heeft van 'ouderdom'. Dat is jammer, omdat de kat met een goede behandeling met minder pijn door het leven kan gaan. Artrose zien we bij de kat vooral in de heup, knie, schouder en elleboog.
Bij elk dier zal de artrose zich anders ontwikkelen. De invloed van artrose op het dagelijkse leven hangt af van hoe de aandoening zich ontwikkelt. Vaak zijn er pijnklachten, die soms nauwelijks merkbaar zijn en soms plotseling kunnen verergeren (na verstappen bijvoorbeeld). Verder kunnen ernstig aangedane gewrichten een krakend gevoel geven. Soms kan een vochtophoping optreden in het gewricht, als uiting van een ontstekingsreactie.
Hoe artrose ontstaat, is niet precies bekend. Het is wel duidelijk dat het afhankelijk is van meerdere factoren. Een belangrijke factor voor het ontstaan van artrose is overgewicht. Ook zware belasting van de gewrichten door intensief werken of sporten met de hond kan tot artrose leiden. Soms kan beschadiging van het gewricht door een ongeval aanleiding zijn voor het ontstaan van artrose.
Waarschijnlijk speelt erfelijke aanleg ook een rol. Verder worden er onderzoeken verricht naar andere risicofactoren van artrose, zoals een lage vitamine D-spiegel, een lage vitamine K-spiegel en de mogelijke invloed van vrije radicalen en antioxidantia.
Artrose is niet te genezen. De behandeling van artrose is erop gericht de neerwaartse spiraal te remmen en de symptomen te minimaliseren of onderdrukken. De behandeling van artrose heeft twee hoofddoelen namelijk het verlichten van pijn en het behouden van functie.
Copyright © Dierenkliniek Zamenhofdreef | Webdesign: Studio EVG - Eveline van Ginneken