Deze website gebruikt cookies en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website om deze te analyseren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie en advertenties te zien krijgt. Door hiernaast op akkoord te klikken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.
Een allergie is een overdreven reactie van het immuunsysteem.
Normaal gesproken beschermt het immuunsysteem het lichaam tegen schadelijke stoffen zoals virussen, bacteriën en schimmels.
In het geval van een allergie gaat het immuunsysteem de strijd aan met ‘onschuldige' eiwitten, de allergenen.
Allergieën hebben complexe oorzaken, waarbij zowel aanleg als omgeving een rol spelen. Sommige dieren (en ook mensen) kunnen een erfelijke aanleg voor allergieën hebben. Factoren als roken, luchtverontreiniging maar ook een overdreven hygiëne kunnen het risico om een allergie te ontwikkelen verhogen.
Een veel voorkomende allergie is atopie. Atopie is een ander woord voor omgevingsallergie. Bij deze vorm van allergie zijn er vaak seizoensgebonden klachten, d.w.z. dat de klachten uitsluitend aanwezig zijn, of in ieder geval veel erger, in het bloeiseizoen van de planten waarvoor ze allergisch zijn. Echter: het hoeft niet altijd seizoensgebonden te zijn, denk bijvoorbeeld aan huisstofmijt.
Bij een pollenallergie krijgen de dieren last van klachten zodra er stuifmeel door de lucht vliegt: jeuk, een rode huid, erge haaruitval, kale plekjes en ontstekingen zijn de meest voorkomende verschijnselen. Sommige dieren krijgen jeukende pootjes na het lopen door gras en gaan op hun poten kluiven. Andere dieren krijgen korstjes op hun kop, oorontsteking of geïrriteerde ogen. Met name bij katten zie je dat stuifmeel een reactie op de luchtwegen kan geven, vergelijkbaar met astma bij de mens.
De dierenarts kan beoordelen of uw dier last heeft van een allergie. Door middel van een test kan je dierenarts ook (laten) vaststellen waar het dier allergisch voor is en welke maatregelen je kunt treffen. Tegenwoordig zijn er goede medicijnen die allergie helpen onderdrukken, maar ook voeding of voedingssupplementen kunnen verlichting van de klachten geven.
Bij verdenking van een allergie loont het zeker de moeite om uw dier te laten onderzoeken zodat we samen kunnen kijken hoe we de klachten kunnen verminderen of verhelpen.
Copyright © Dierenkliniek Zamenhofdreef | Webdesign: Studio EVG - Eveline van Ginneken