Sinds 1 april 2013 is het verplicht om uw hond te laten chippen en registreren bij één van de daarvoor aangewezen databanken.

Bovendien is de eigenaar verplicht de registratie up-to-date te houden. Het chippen en registreren heeft ook voor uw kat of hond een belangrijk voordeel: als uw dier de weg kwijtraakt en weer gevonden wordt, dan kan hij dankzij de chip en registratie veel gemakkelijker thuiskomen. Wij raden aan om ook binnenkatten te chippen omdat juist die katten de weg niet kennen en buiten angstig zijn waardoor ze de weg niet terug kunnen vinden.


Bij het bestrijden van dierziekten speelt identificatie en registratie een rol. Zo kan men bijvoorbeeld zien of de vaccinaties in een dierenpaspoort wel echt bij dit specifieke dier horen. Wilt u uw huisdier verzekeren tegen ziektekosten, dan is vrijwel altijd een chip vereist.
De overheid kan bovendien via chippen en registreren misstanden in de hondenhandel opsporen en aanpakken.

U vind kunt hier meer informatie over de nieuwe wetgeving.

Chippen en registreren!

Natuurlijk vindt u op deze website ook meer algemene informatie over chippen en registreren. Want behalve voor honden is een goede identificatie en registratie voor veel meer huisdieren verstandig. Het is de beste manier om ervoor te zorgen dat uw huisdier weer bij u teruggebracht kan worden als het eens ontsnapt!
U kunt uw hond of kat laten chippen, maar ook paarden worden gechipt. Daarnaast kunnen bijvoorbeeld konijnen, koi, papegaaien, fretten, slangen, schildpadden en dergelijke gechipt worden. Mocht uw dier ontsnappen en worden gevonden, dan kunt u in de meeste gevallen dankzij de chip en een goede registratie opgespoord worden als houder van het dier. Op die manier kunnen u en uw dier herenigd worden. Dat geldt niet alleen voor honden en katten, maar ook voor bijvoorbeeld konijnen die uit uw tuin kunnen ontsnappen of papegaaien die weg kunnen vliegen.

De gegevens actueel houden

Als uw contactgegevens veranderen, is het belangrijk om dat ook te door te geven bij de databank. Op www.chipnummer.nl kunt u zien bij welke databank de chip geregistreerd staat. Als dat bekend is, kunt u naar de website van de databank gaan en daar zelf de gegevens wijzigen. Soms heeft u daarvoor een wachtwoord nodig of het paspoortnummer van uw dier. Als u uw dier verkoopt of weggeeft, of als uw dier komt te overlijden, meld hem of haar dan af bij de databank.

De voordelen van chippen:

 • Een chip is diervriendelijk en gemakkelijk af te lezen.
 • Het chippen met een chip die aan de ISO standaard voldoet, maakt uw huisdier uniek: uw dier kan altijd geïdentificeerd worden.
 • Een chip gaat normaal gesproken een dierenleven lang mee.
 • Uw huisdier voelt niets van de chip, alleen het prikje bij het inbrengen kan even een beetje pijn doen.
 • Uw dier kan de chip niet verliezen, in tegenstelling tot een bandje met penning of adreskoker.
 • Uw dier kan er ook niet achter blijven hangen.
 • Een chip is fraudebestendig.
 • Verwijderen kan alleen via een chirurgische ingreep door een dierenarts en de code kan niet worden veranderd.
 • Ook jonge dieren kunnen al gechipt worden.
 • Je ziet er niks van!
 • Een chip is niet ontsierend.
 • Er is een kattenluikje op de markt, dat alleen katten doorlaat waarvan het chipnummer er in geprogrammeerd is.
 • Om uw dier tegen ziektekosten te kunnen verzekeren, moet hij vrijwel altijd gechipt zijn. Vaak vergoedt de verzekering dan het chippen.
 • Om naar het buitenland te mogen reizen, moeten honden, katten en fretten gechipt zijn.

Hoe wordt een dier gechipt?

Als een dier gechipt wordt, wordt een microchip met behulp van een injectienaald onder de huid ingebracht. Bij honden en katten wordt de chip bij voorkeur tussen de schouderbladen of aan de linkerzijde van de hals ingebracht.

Voor andere diersoorten, zoals konijnen, koi, paarden en papegaaien gebeurt het soms op een andere plek. Bij bijvoorbeeld paarden wordt de microchip  in de spieren geplaatst. Het inbrengen van de chip is relatief pijnloos voor het dier en te  vergelijken met andere injecties.
Chippen wordt door sommige huisdierenzorgverzekeraars vergoed. Informeer bij uw zorgverzekeraar of uw polis de kosten van het chippen dekt.