Tandplak en tandsteen bij de kat
Tandplak bestaat uit eiwitten en mineralen uit het speeksel van het dier, voedselresten en de daarbij horende bacteriën. Het vormt een dun, plakkerig laagje op de tanden en kiezen. Tandplak bevordert de groei van bacteriën, wat kan leiden tot een ontsteking van het tandvlees. Dit wordt gingivitis genoemd. Bij een gingivitis ziet het tandvlees er rood en soms gezwollen uit. Het tandvlees bloedt snel bij aanraking.
FORL bij de kat
Een steeds vaker voorkomend gebitsprobleem bij de kat is feline odontoclastic resorptive laesion, FORL. De volledige naam van FORL is een hele mond vol, maar wat betekent het nu precies?
Gingivitis-stomatitis complex bij de kat
Het gingivitis-stomatitis complex is een zeer pijnlijke, complexe aandoening bij de kat. Het is een steeds terugkerende of chronisch aanwezige ontsteking van het slijmvlies in de bek van de kat.
Urine opvangen bij de kat
Het onderzoeken van urine kan helpen bij het stellen van een diagnose. Het geeft de dierenarts informatie over de concentratie van de urine, de werking van de nieren en of de urine bijvoorbeeld suiker, bloed of kristallen bevat.
Tandenpoetsen bij de kat: hoe pak je het aan?
Tandresorptie bij de kat
Tandresorptie is een ziekte die vaak voorkomt bij katten. Bij tandresorptie gaan cellen uit de omgeving van de tand de tand aantasten waardoor er gaatjes ontstaan.
Hypertrofische cardiomyopathie bij de kat
HCM is de meest voorkomende hartaandoening bij de kat. Deze afkorting staat voor Hypertrofische CardioMyopathie.
Leververvetting bij de kat
Een kat moet elke dag eten en kan veel minder goed tegen een dagje vasten dan een mens of hond.
Tips voor katten bij warm weer.
Net zoals mensen hebben katten speciale voorzorgsmaatregelen nodig bij heet en zonnig weer.
Gebitsproblemen bij de kat
Katten zijn vleeseters en hebben daarom een carnivoren gebit: het gebit van de kat is bedoeld om er prooien mee te vangen, deze te doden en daarna te verscheuren.
Paracetamol, giftig voor katten!
Paracetamol wordt door mensen veel gebruikt als pijnstiller.
Bent u al bekend met ons VetPlan?