Openingstijden: 
9 uur tot 19.00 uur

Behandeling volgens afspraak

Telefoon: 030-2615192

Bij SPOED na 19.00 uur en in het weekend: 0900-2223000

 

In de maand juni besteden wij elk jaar extra aandacht aan het chippen en registreren van huisdieren.


Sinds 2013 geldt voor alle honden in Nederland een chip-en registratieverplichting. Ook honden die vanuit het buitenland naar Nederland komen moeten gechipt zijn. Voor honden, katten en fretten die vanuit Nederland reizen naar het buitenland geldt ook een chipverplichting. Voor de katten in Nederland geldt de chip-en registratieverplichting nog niet. Toch kan het chippen en registreren van uw kat een hoop ellende voorkomen. Het afgelopen jaar heeft Stichting Amivedi ruim 78.000 meldingen gekregen van vermiste en gevonden dieren, 80% daarvan waren katten. Slechts een klein deel van deze katten kon weer herenigd worden met de eigenaar omdat ze gechipt en juist geregistreerd waren.

Wanneer een dier zoek raakt en gevonden wordt kan het chipnummer met een speciale reader worden uitgelezen door dierenartsen of door medewerkers van de dierenambulance of asiels. Als het nummer bij een databank is geregistreerd op de juiste naam- en adresgegevens kan de eigenaar worden ingelicht en kunnen dier en eigenaar worden herenigd.

Als een gevonden dier niet gechipt is of als het chipnummer niet geregistreerd is, komt hij of zij vaak terecht in een asiel. Dit kan erg stressvol zijn en lang duren als de eigenaar niet (meteen) gevonden wordt. Bovendien kan het dier na twee weken herplaatst worden bij een nieuwe eigenaar. Om dat de voorkomen is chippen en een goede registratie dus erg belangrijk.

Uw hond is waarschijnlijk gechipt, zeker als hij of zij jonger is dan 8 jaar. Mogelijk heeft u uw kat ook al laten chippen in het verleden. Kloppen de registratiegegevens nog wel, of bent u inmiddels verhuisd of heeft u een nieuwe telefoonnummer? Op www.chipnummer.nl kunt u controleren of het chipnummer van uw huisdier en de bijbehorende registratie nog kloppen. Zoek het registratienummer of -formulier op om uw gegevens indien nodig te wijzigen, of neem hiervoor contact op met de dierenarts of het asiel waar uw huisdier gechipt is.

Is uw kat nog niet gechipt? Ons advies is om zowel binnen- als buitenkatten te laten chippen en registreren. Buitenkatten hebben soms een groot territorium en kunnen in nieuwe omgevingen verdwalen. Het is niet fijn om over na te denken, maar ook wanneer een kat is aangereden en overleden zal een eigenaar het waarschijnlijk prettig vinden om hier over ingelicht te worden als het dier gevonden wordt. Dit kan namelijk jaren onzekerheid wegnemen. Het lijkt misschien niet nodig om een binnenkat te laten chippen, maar regelmatig ontvangen wij meldingen van ontsnapte binnenkatten of katten die van een balkon zijn gevallen. Deze dieren zijn dan vaak erg gestrest en niet gewend om buiten te zijn. Zij zullen vaak wegvluchten of wegkruipen en zijn dan moeilijk te vinden. Wanneer de kat door een ander gevonden wordt en hij of zij gechipt en geregistreerd is, kan gemakkelijk contact worden gezocht met de eigenaar.

In juni kunt u uw huisdier laten chippen voor slechts €29,50 in plaats van €39,50. Het chipnummer wordt hierbij geregistreerd bij de landelijke databank Petbase. U krijgt een registratieformulier mee waarmee u kunt inloggen om eventuele wijzigingen van uw gegevens in de toekomst door te kunnen geven. Dit kan gecombineerd worden met de kitten-, puppy- of jaarlijkse vaccinaties maar u kunt ook een afspraak voor alleen chippen, hier zijn geen extra kosten aan verbonden.

kat