Openingstijden: 
9 uur tot 19.00 uur

Behandeling volgens afspraak

Telefoon: 030-2615192

Bij SPOED na 19.00 uur en in het weekend: 0900-2223000

 

De Paasdagen staan weer voor de deur. En bij Pasen horen natuurlijk.. paaseitjes! Heerlijk, maar dat vinden sommige honden (en enkele katten) ook.

Helaas is chocolade giftig voor hen, dus het is belangrijk om erop te letten dat alle paaseitjes en chocolade paashazen daadwerkelijk bij ons belanden en niet bij onze huisdieren.


Chocolade wordt gemaakt van de zaden van de cacaoboon. In deze cacaoboon zit onder andere vet en theobromine. Theobromine geeft de bittere smaak aan chocolade. De hoeveelheid theobromine verschilt per chocoladesoort: witte chocolade bevat vrijwel geen theobromine, melkchocolade bevat 150-200 mg per 100 gram, maar pure chocolade nog wel 2 tot 5 keer zo veel. Het menselijk lichaam kan theobromine goed afbreken, maar in een hondenlichaam gaat dit veel langzamer. Bij honden is een dosis van 100-250 mg theobromine per kg lichaamsgewicht al potentieel dodelijk. Ook kan de stof zich, omdat theobromine zo langzaam wordt afgebroken, stapelen bij de hond waardoor het bijvoorbeeld een keer of drie goed kan gaan, maar bij de vierde keer helemaal fout.


Verschijnselen van een chocoladevergiftiging
Theobromine behoort tot de methylxanthines, net als bijvoorbeeld cafeïne en theofylline. De volgende verschijnselen kunnen worden waargenomen, vaak 4 tot 12 uur na het eten van de chocola. De verschijnselen zijn gesorteerd op basis van ernst van de vergiftiging:

  • Misselijkheid met soms braken
  • Diarree
  • Veel drinken en plassen
  • Rusteloosheid/nervositeit
  • Spierrillingen, versnelde hartslag en ademhaling
  • Koorts
  • Epileptische aanvallen
  • Coma en mogelijk overlijden als gevolg van hartritmestoornissen en ademhalingsproblemen


In onderstaande tabel is een richtlijn gegeven van de giftigheid van theobromine, die aangeeft welke hoeveelheden chocolade gevaarlijk zijn voor de gemiddelde hond van een bepaalde gewichtsklasse. Let op: het gaat hier om een richtlijn. De giftigheid van theobromine is namelijk erg wisselend per hond. Als u twijfelt over hoeveel chocolade er is opgegeten of u als u zich toch zorgen maakt ondanks dat het om een kleine hoeveelheid gaat bij een grotere hond, dan kunt u altijd contact opnemen met de kliniek en indien nodig overleggen met de assistente.
Chocolade vergiftiging bij honden Blad1 kopie kopie1 1024x568 1Bron: Caressa dierenziekenhuizen bv.

Behandeling van een chocoladevergiftiging
Helaas bestaat er voor theobromine geen tegengif. De dierenarts kan dus alleen de symptomen bestrijden. Als uw huisdier minder dan 4-6 uur geleden chocolade heeft opgegeten zal er vaak voor worden gekozen om de hond te laten braken. Als u er na deze periode achter komt dat er chocolade is gegeten, kan ervoor gekozen worden om het dier actieve kool (Norit®) te geven. Dit vermindert heropname van theobromine uit de darm. Bij zeer ernstige vergiftigingen is verdere ondersteunende therapie nodig, waaronder intraveneuze infusen, zuurstof en indien nodig medicatie tegen hartritmestoornissen en epilepsie.


Prognose van een chocoladevergiftiging
De prognose van een chocoladevergiftiging is meestal gunstig, mits u er als eigenaar op tijd bij bent. Als algemene regel kan gesteld worden dat hoe donkerder en meer bitter de chocolade is, des te giftiger deze is voor honden. Bij grotere innames van donkere chocolade kan een levensbedreigende situatie ontstaan waarbij opname en intensieve zorg nodig zijn. Als uw hond van chocolade heeft gesnoept en u twijfelt of bent bang voor een vergiftiging, dan kunt u altijd contact met ons opnemen. Buiten onze openingstijden kunt u hiervoor altijd terecht bij de Spoedkliniek Gezelschapsdieren Midden-Nederland.

kat